Как да се преборим с мравките в градината?

борба с мравки

Много домакинства имат проблеми с появата на колонии от мравки у дома, в двора или в градината. Затова и идва въпросът как може да бъдат прогонени. За борбата с тях съществуват много варианти – препарати, спрейове, гелове, пудри, капани и други. Някои методи са напълно безвредни, докато има и такива, които съдържат отрови. 

Какви средства можете да откриете на пазара и как да ги прилагате?

Разликата във всеки от тях е консистенцията, както и това как точно се употребяват, за да бъдат ефикасни. Видовете са:

  1. Спрей за борба против инсекти

Това е готов препарат, в който се съдържат активни вещества, гонещи вредителите. Нанася се на различни повърхности при закрити и открити помещения. Ако се прилага вътре, хората и домашните любимци трябва да напуснат, докато изсъхне веществото. В случай че в двора имате мравуняк, може да напръскате около него. Целта е прогонване, а не унищожение на инсектите. Плюсът на спрейовете е, че са широкоспектърни и могат да се ползват при различни вредители. Внимателно прочетете инструкциите, защото някои от тези инсектициди са много силни.

  1. Гел за борба срещу мравките

Тези препарати са предназначени за точково нанасяне на местата, където преминават инсектите. Целта на гела е да достигне до царицата в мравуняка. Обикновено тези препарати нямат мирис и цвят и не се забелязва, че ги има. Гелът трябва да се поставя на места, които са недостъпни за деца, както и за домашни любимци. 

  1. Пудра за борба с мравки

Прахообразните инсектициди в повечето случаи са отровни и се поръсват директно на местата, където сте забелязали вредителите. Прахът се полепва по краката и се занася директно в мравуняка. Действа дори при летящи инсекти. Унищожаването се постига за няколко дни. 

  1. Гранули за борба с мравки

Те са вид примамка или капан и съдържат съставки, които карат вредителите да ги мислят за храна. Затова я носят и в мравуняка. По този начин елиминират царицата, както и ларвите. Така можете да премахнете цялата колония. Този тип препарати са ефикасни и имат дълготрайно действие. Нанасят се покрай стените, цепнатините и входа на мравуняка и гнездата им. Гранулите могат да бъдат разтворени и във вода и след това да напръскате местата с вредители.

  1. Уреди

Има и такива средства, които чрез ултразвук отблъскват мравките. Те също са ефикасни и можете да ги поставите дори в градината до цветята – няма да им навредят.

Съветите от експертите на Otrovi.com са винаги да нанасяте препаратите за борба на недостъпни за деца и домашни любимци места. Трябва и добре да се четат инструкциите на всеки инсектицид, за да избегнете нежелани реакции.