Основни правила за избор на боксови ркавици

ръкавици

В зависимост от това какъв тип бокс тренирате и практикувате то вероятно сте наясно, че моделите ръкавици, които се предлагат на пазара са многообразни. Избора на боксови ръкавици се свежда до няколко елементарни правила и върху тях ще акцентираме в следващите редове.

Как се определя правилния размер на ръкавици за бокс

Освен, че зависи типа бокс, който практикувате е много важно да се определи и размера на боксовите ръкавици. Малко от хората, които не са тясно свързани със силовите спортове знаят, че ползването на ръкавици за бокс не е като тези, които слагаме, когато времето е студено. Всъщност преди да се нахлузят на ръцете се увиват бинтове, които създават стабилност и предпазват китките и пръстите от сериозни травми. Едва тогава се поставят ръкавиците, които се закрепват с велкро ленти за постигане на максимална устойчивост при нанасяне на ударите. При покупката на нов чифт боксови ръкавици всеки спортист е наясно с точния си размер, тъй като е предвидил и пласта бинтове, които ще бъдат увити на ръцете му. Най-лесния начин да се установи дали даден модел ръкавици ще ви станат е да отделите малко време за да навиете бинтовете по ръцете и едва след това да изпробвате желания вариант.

Като цяло ръкавиците за бокс биват като размери:боксови ръкавици

  • Малки;
  • Средни;
  • Големи.

Необходимостта от определянето на размера е пряко свързано с правилното увиване на бинтовете по китките и дланите. Обикновено малките ръкавици се използват основно при юноши, които тепърва навлизат в бойните спортове и бокса, а големите ръкавици са предпочитани от тежките категории, където бойците са особено взискателни към добрата опора, качествена защита и стабилност. Разбира се, от големината на ръката зависи кой тип боксови ръкавици ще бъдат максимално подходящи за тренировки или спаринг. Освен това имайте предвид, че независимо от факта, че е силов спорт има и доста дами, които също имат специални изисквания към размера на ръкавиците, които ползват.

Видове ръкавици за бокс

Много е решаващо да се закупят ръкавици за бокс, които да отговарят на съответните високи критерии и качества. Характерно за боксьорите е това, че имат няколко модела, които използват:

  • За състезателни мачове;
  • За тренировки/спаринг.

Разликата между двата типа ръкавици са в тяхното тегло. Независимо, че изглеждат на практика по един и същи начин то наистина е важно да се отбележи, че тренировъчните имат много по-дебел слой за защита, тъй като обикновено тренировките се провеждат с боксова круша и абсорбирането на удара от ръката може да доведе до много сериозни травми. Именно поради осигуряването на безопасност тук е на много високо ниво.